Epoksi zemin kaplama oldukça eski zamanlarda kullanılmaya başlanmış özellikle ticaret merkezlerinde zemin döşemelerinde yer edinmiş bir sistematiğe sahiptir. Burada uygulanan işlemler birbirinden farklı ve çevre dostu kimyasal maddeler aracılığı ile sağlanmaktadır. İki farklı bileşik madde zemine sertlik sağlarken reçinesi ile de parlaklık sunar. Hem kaliteli hem de daha sağlam bir zemin elde edilmiş olunur. Epoksi zemin tercih edilmesinin de belirli sebepleri vardır.
Bilinçli olarak yapılan tercihlerde özellikle dayanıklı oluşu dikkat çeker. Ağır makina ve teçhizatların sıklıkla kullanıldığı ve geçiş yaptığı zemin alanlarında tekerlekten oluşacak izlerin ve aracın ağırlığının zemine baskı uygulayarak zarar vermesine engel olur. Epoksi zemin kaplama sayesinde dayanıklılık artırılmaya çalışılmaktadır. Bu konuda bir karşılaştırma yapılacak olunursa elbetteki beton zemin uygulamaları epoksiye göre daha sağlam ve dayanıklı olduğu söylenebilir.
Epoksi uygulamaları sırasında zemin yapısında temizlik ve bakım uygulamaları farklı kimyasal deterjanlar kullanılarak sağlanabilir. Epoksi en genel tanımı ile zemin oluşumunda kullanılan malzemelerin birbirine karışmasın ve fonksiyonel hale gelmesini sağlayan bir maddedir. Zemin kaplamada kullanılan bu madde bulunulan ortama izolasyon sağlar. Bu da dışarıdan gelebilecek olumsuz hava koşulları; yağmur ve kar suyu oluşumundan kaynaklı aşınma ve kabarmaların önüne geçer. Uygulanan zemin kaplaması bölgenin yapısına, genişliğine, bir önceki zemin kaplamasına göre farklı fiyatlandırmalar üzerinden yapılabilmektedir.
Sağladığı izolasyon ile yapısal karşılaştırma yapılacak olunursa kauçuğa benzeyen su geçirmez ve kayganlığı karşı dirençli bir yapısı da bulunur. Epoksi zemin kaplaması üzerine merak edilen en önemli soru bu uygulamaların hangi zeminler üzerine yapılacağıdır. İç ve dış mekanlarda kullanılabilme elverişli olan epoksi zemin kaplama ev ve işyerleri başta olmak üzere, otopark alanları, AVM’ler, basketbol sahaları, park ve yürüyüş alanları, depo ve hafriyat alanları, havalimanları kullanım alanlarındandır. Bu yönüyle hem iç hem de dış mekana uygunluk sağlamaktadır.
Epoksi zemin kaplama nedir sorusuna en net cevap olarak bu uygulamalar mevcut ve mekanda var olan ışık enerjisinin yansıtıcılığından en yüksek kalitede verim elde edilmesini sağlayan bir yapıdır. Farkında olmadan zemin yüzeyine herhangi bir madde döküldüğünde dayanıklı ve kimyasal oluşumlara karşı dirençlidir. Böyle olması kullanılacak olan zeminin uzun yıllar dayanıklı ve uzun ömürlü bir şekilde faydalanılması sana sağlar. Epoksi zemin üzerinde kullanılan çimento veya beton gibi çeşitli karışımlar rahatlıkla birlikte uygulanabilir. Alışveriş merkezlerinde, otopark, hastane, okul ve ev içerisinde epoksi zemin kaplama banyo alanı gibi insanların yoğun olarak aktif faaliyet gösterdiği mekanlarda kullanılan epoksi zemin kaplaması kaygan olmadığı için rahatlıkla güvenilir bir oluşum sağlar.
Suya dayanıklılığı yüksektir. Sıcak-soğuk dengesinin ayarlanamamasından kaynaklı olarak oluşabilecek kırılma ve çatlamalar epoksi zemin de önlenmiş olunur. Epoksi kaplama oldukça başarılı ve sürdürülebilir bir kimliğe bir dirence sahip plastik malzemedir. Yüksek kalitede dirence sahip olduğu için iç ve dış mekan alanlarında rahatlıkla kullanılabilir. Epoksi kendi içerisinde farklı çeşitlere ayrılır. Bunlar sırasıyla; epoksi boya, epoksi reçine, şeffaf epoksi zemin kaplama uygulamaları, portakal desenli epoksi ve komponentli epoksi uygulamaları, üç boyutlu, self levelling ve şeffaf epoksi zemin uygulamaları sayılabilecek çeşitler arasındadır.
Epoksi zemin kaplama yapısı itibari ile yalıtımsal bir özelliğe sahiptir. Bu da kullanılan özel reçine malzemesi sayesinde yalıtım imkanı sunar. Dışarıya hava sızdırmayacağı gibi uygulanan kaplama istenen bölgede yalıtım özelliği sunar. Eğer kullanılan bölgede izolasyon yapabilmek amaçlanmışsa zemin üzerinde bu uygulamayı sağlayacak pürüzler giderilerek başlanır. Özellikle bir zeminde bulunan ve epoksi uygulamasının yapılmasına ortam oluşturmayacak yağlanma, zemin üzeri şap uygulamalarından temizlenir ve bu olumsuzluk giderildikten sonra pürüzlerin giderilebilmesi için astarlama yöntemi uygulanır.
Uygulaması yapılacak olan zemin kaplama çeşidi zeminin özelliğine göre farklılık gösterir. Eğer yapı malzemesi yıpranmış, aşınmış, hasar görmüş bir zemin üzerine uygulanacaksa dökme uygulamasında faydalanılır. Araçların yoğun olarak bulunduğu trafik alanlarında uygulanacak zemin kaplamalarında self leveling uygulaması yapılmaktadır. Yayaların güvenliğini gerekmediği güvenlik riski bulunmayan insanların daha az olduğu alanlara coating uygulaması yapılabilir.
Epoksi zemin kaplama uygulamalarında kullanılacak epoksi zemin kaplama malzemeleri kalitesi mekanındaki zemin oluşumu gibi nedenlerden kaynaklı olarak farklı fiyatlandırmaları içerir. Epoksi zemin kaplama uygulamaları farklı renklerde sistematik olarak üstün bir altyapı ile modern techizatlar ile uygulanmaktadır. Genel olarak yapılan uygulamalar oldukça uygun ve maliyeti az olarak görülür. Uzun yıllar kullanılmaya elverişli ön planda tutulduğunda oluşabilecek maliyetlerde bu uygulamaya değecek rakamlardan oluşur.
Görüntü olarak estetik ve şık bir görünüm sunmakla beraber uygulanabilmesi diğer zemin kaplama uygulamalarından daha kısa sürer. Hızlıdır ve tasarruf yönüyle de büyük bir kolaylık sağlar. İleride oluşabilecek bakteri oluşumu riskini gideren ve hijyenik bir yapıya sahiptir. Tüm bu önlemsel yapı iç malzemede kullanılan kimyevi maddelerin kaliteli, doğal ve insan sağlığına elverişli bir yapıda olmasından kaynaklanır.
Görüntüsündeki şıklık ile beraber ortamda herhangi bir kötü kokuya sebep olmaz. Yüzeyi oldukça kolay temizlenebilir ve bu yönüyle kir tutmaz bir yapıdadır. Kullanılan malzeme reçine kaplama uygulamaları ile birlikte sağlandığı için izolasyon özelliği de sunmaktadır. Dekoratif olma yönüyle diğer kaplama uygulamalarından daha çok çeşitli ve geniş bir yelpaze ağı bulunur. Reçine ile yapışma gücü daha kuvvetli ve güçlüdür. Bu kaymayan bir yapıdan oluşmasını da sağlar.
Tek başına dahi kullanıldığında pürüzlü ve çatlak alandaki boşlukların kapatılmasına ve düz bir görünüm oluşmasına katkı sağlamaktadır. Dışarıdan gelebilecek çeşitli kimyevi karışımlar, asit, aşınma ve yağ oluşumu gibi maddelere karşı iyi bir dirence sahiptir. Tüm bu faydalı özellikleri göz önünde bulundurulduğunda epoksi zemin kaplama fiyatları kaplama uygulamaları yapılacak olan yüzey, ön görüşmeler neticesinde net olarak bir fiyatlandırmada bulunulabilir.
Epoksi uygulaması yapılacak olan zemin üzerinde kullanılan boya yapıştırıcı niteliğe sahip kimyasal maddelerden oluşmuş bir reçine içeriğini barındırır. Bu termosetler grubunda yer alır. Sağlanan boya tabakası dışarıdan gelebilecek olumsuz etkenler, su ve asit gibi kimyasal ve yıpratıcı dış sorunlara karşı daha dirençli bir yapı oluşturur. Aradan yıllar geçse de var olan bu sağlamlığı ve dirençli yapısını yitirmeden kullanılabilir. En önemli özelliği daha sonradan bir boya kullanılmasına veya özel bir astar uygulaması yapılmasına gerek duyulmamaktadır. Terim olarak epoksi bazlı kelimesi duyulduğunda bu çözelti içerisinde reçine malzemesine benzeyen yüzeyde sıkı kalıcılık ve yapışkanlık örneği sunan bir boya türü akla gelmelidir. Bu sıvı halde bir boyadır.
Epoksi zemin kaplama boyası içerisinde bulunan reçine miktarı kullanım sağlanan zemin alanına güçlü bir yapışkanlık özelliği sunar. Bu dışarıdan gelebilecek çizik, ağır yük hasarı, çatlak gibi farklı oluşumlara karşı direnç oluşmasına etki eder. Ağır vasıta araçlarının sürekli geçiş güzergahı olan trafik alanları, yük alma ve indirme alanları bu tarz bir zemin uygulaması yapmak için oldukça elverişlidir.
Epoksi kaplama alanlarında kullanılan solventsiz epoksi boya özellikle self leveling zemin adı verilen kaplamalarda kullanılır. İçerisinde epoksi reçine maddesi, sertleştirmeyi sağlayan poliamit ve zeminde kullanılacak bir kaplama malzemesi bulunmaktadır. Kimyasal maddeler ile üretimi sağlanan bu boya mekanik olarak yüzeylere dayanıklılığı bulunan ve rahatlıkla yüzey temizliği sağlanabilen biri yapı oluşturur. Yüzeyde kullanım sağlanırken yapıştırma özelliği oldukça güçlü ve kuvvetlidir. Kolay kolay bozulmayacak bir iç malzemeden oluşturulduğu için araçlardan kaynaklanan darbeler ve aşınmalar etki etmeyecektir. Genel kullanım alanlarına bakıldığında sağlık sektörü başta olmak üzere; gıda, spor alanlarında, otoparklarda ve fabrikalarda kullanılmaktadır.
Bu yönüyle bakıldığında daha çok insanların aktif olduğu ve hijyen gerektiren bölgelerde kullanımı sağlanır. Uygulama yapılmadan önce yüzeydeki yıpranmış ve esnemiş olan madde kazıma yöntemi ile temizlenir. Uygulama öncesinde zeminde yağ bulunmamalıdır. Yüzeyin içine emmiş olduğu bir yağ tabakası var olduğu tespit edilmişse yakılarak bölge temizlenir. Üzerine sertleştirmeyi sağlayacak bir astar uygulanır. Astar uygulama işlemi bir fırça malzemesi de yapılabilir. Son olarak kullanılacak boya içerisine sertleştirmeye fayda sağlayan bir madde eklenir ardından dolgu için kullanılacak malzeme eklenerek üzerine uygulanır. Yaklaşık olarak 3 milimetre kalınlığa erişildiğinde uygulama tamamlanabilir. Zeminin tamamen kullanılabilmesi için yaklaşık olarak 1 hafta beklenmelidir.
Özellikle ağır yük araçlarının geçiş yapacağı bir trafik alanı olacaksa bu süre zeminin kaynaşması ve sertleşmesi için önemlidir. Boya zemine uygulandıktan sonra yaklaşık yarım gün kuruması sağlanır. İçerisine herhangi bir sıvı çözelti kullanılmadan, sağaltmadan uygulama yapılabilir. Epoksi zemin kaplamalarından biraz farklı olarak bu çeşitte daha çok kapalı alanlarda kullanılmasına dikkat edilmelidir. Beton zemin başta olmak üzere seramik yapıda veya üzerine şap malzemesi atılmış zemin üzerine bu işlem uygulanabilir.
Epoksi yapı malzemesi dayanıklı sağlam ve yalıtkan bir özelliğe sahip olduğu için farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Bu anlamda zemin kaplama uygulamalarında farklı çeşitlerde sektörde yerini alır. Epoksi zemin boyası içerisinde hem ekonomik hem de sağlığa elverişli bir yapı bulundurur. Bu boya yüzeyde oluşabilecek kir tabakalarının, toz kaplamasının veya yağ oluşumunun önüne geçer. Bu nedenle özellikle bu tarz maddeler ile üretim yapan fabrikalarda, otopark alanlarında, alışveriş merkezlerinde, çeşitli manuel ve otomatik merdiven alanlarında kullanılmaktadır. Tüm bu alanlarda kullanılması bu yapı malzemesinden elde edilen boyanın işlevsel olarak günümüzde çeşitli faydasının bulunmasından kaynaklanır.
Epoksi Self Leveling adı verilen zemin parlaklığının en üst düzeyde elde edilmesini sağlayan bir tekniktir. Burada oluşturulan zemin oldukça pürüzsüzdür. Hiç bir çıkıntı gözükmez. Görüntü olarak parlak ve su tutmayan bir yapısı bulunur. Bu tarz zeminler genel olarak sağlık sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. İlaç sanayisinde, eczanelerde ve tıp alanında hijyenin olması gereken bölgelerde bu zemin kaplaması tercih edilir.
Portakal kabuğu epoksi kaplama uygulamaları da hizmet sektöründe farklı tesisat alanlarında faydalanılmaktadır. Görünüş itibariyle pürüzlü bir yapısı vardır. Bu pürüzlü ve tırtıklı yapıdan kaynaklı olarak zeminde kaymayı engeller. Bu tarz bir zemin yapısının kullanılması genellikle insanların zarar görebileceği büyük araçların veya trafiğin yoğun olduğu bölgelerin bölgelerde, can güvenliğinin sağlanabilmesi için tercih edilmektedir. En önemli sebebi de kayma riskinin olmayışıdır. Bazen çeşitli ürünleri taşıyabilmek amacıyla kullanılan forklift aleti veya transpaletler bu zemin üzerinde rahatlıkla kullanılabilir. Kayma veya çizme olasılığı bulunmamaktadır. Epoksi zemin kaplama uygulamalarının en sık kullanıldığı alanlar; hastane, otopark, klinikler, depo alanları, fabrikalar, kafeler, spor salonları, iç ve dış faaliyet gösteren pek çok hizmet alanında faydalanabilmektedir.
Şeffaf epoksi zemin kaplama uygulamaları oldukça yaratıcı ve polimer teknolojisi kullanılarak üretilen bir kaplama şeklidir. Dekoratif amaçla kullanılan ve görüntüdeki şıklığın ön planda tutulduğu uygulama alanlarında oluşum gösterir. Uygulama yapılan zemin üzerinde farklı desenlemeler yapılmakla beraber hem parlak hem de şeffaf bir görünüm oluşturulur. Zemine çalışmalar uygulanmadan önce ön görüşmeler yapılır. Yapılan ön görüşmeler neticesinde şeffaf epoksi uygulamaların sağlanacağı zeminde kullanılacak dekoratif öğe belirlenir. Uygulanan bu dekoratif yapı epoksi zemin kaplama yapısı şeffaf olacağı için rahatlıkla fark edilebilir.
Kullanılan malzeme reçineden yapılacağı için dayanıklı ve yalıtımsal bir özellikte sunar. Bunun yanı sıra kullanılan malzeme de antibakteriyel özellik bulunması nedeniyle sağlıklı bir ortamda sunar. Dışarıdan bakıldığında şeffaf zemin uygulamaları oldukça sayı saydam ve cama benzeyen bir yapıda olduğu fark edilir. Renkler oldukça canlı ve ışığı yansıtma oranı yüksektir. Uygulama sağlanırken tek parça olarak yüzeye işlenir, dayanıklıdır ve ani sürtünmelere karşı büyük bir direnç sergiler.
Uygulama yapılırken 3 farklı türde şeffaf yapı bulunur. Yarı şeffaf, şeffaf ve mat şeffaf olarak adlandırılır. Yapılacak olan uygulamalar talep doğrultusunda uygulanacak zeminin ayrıntılı bir şekilde incelenerek yapılmaktadır. Gerekli görüldüğü takdirde farklı techizatlar ile beraber uygulama alanına gelinerek daha işlevsel bir çalışma sergilenir. Zemin yapısının özelliği burada ön planda tutulur. Uzman bir ekip tarafından titizlikle gerçekleştirilen her aşama Türk Standartları Enstitüsüne uygun olarak onay alınmış, içerisinde zararlı bir madde bulundurmayan malzemelerle uygulanmaktadır.
Epoksi zemin kaplama nasıl yapılır dendiğinde öncelikle zemin incelemesi yapılır. Yüzeyi bu uygulamaya elverişli olup olmadığı tespit edilirken istenen düzgünlük seviyesi belirlenir. Bu incelemeler betonun dış yüzeyi ve şap üzerinde yapılan tespitler neticesinde sonuçlandırılır. Yüzeydeki düzlük genellikle referans olan bir düzlem üzerinden belirlenir. Bazen eğimli bir düzlemde ele alınabilir. Yüzey üzerinde astarlama tekniği uygulanır.
Burada var olan beton yüzeyi üzerine uygunluk sağlayacak bir astar malzemesi seçilir. Dikkat edilen şey yüzeyin yapısı ve nem oranı taş kaplama uygulaması bir rulo veya fırça yardımı ile yüzeye uygulanır. Ardından bu astarın emiliminin sağlanması için bir miktar beklenir. Eğer kullanılan yüzey açık bir renk tonunda veya gözenekli bir yapıya sahipse bu malzemelerin daha net bir şekilde uygulanması gerekir. Gerekli görüldüğü taktirde bir kere daha bu işlem uygulanır. Oluşan zemin üzerine reçine kaplaması bir iki kere uygulanır.
Epoksi zemin kaplama aşamaları uygulama aşamasında rulo veya fırça kullanılır. Aralıklarla uygulanacak olan reçine kaplamaları arasında zaman farkı en az yarım gün en fazla 1 gün sürmelidir. Dökme sistemi ile uygulanacak olan döşeme kaplaması seçilir. Bu kaplama yüzeye düz bir şekilde yayılarak kirpi rulo aracılığı ile aralarda hava boşluğu kalmamasına dikkat ederek yayılır. Yüzeyde katılaşma olduğu fark edilecektir. Ardından yüzey alanına çok katlı bir döşeme uygulanır. Dökme esasına dayalı olarak gerçekleşir. Son olarak zemin üzerine epoksi reçine kaplaması uygulanır. Beton yüzey üzerine bu uygulama yapılabilir. Bir mala yardımı ile daha rahat şekilde uygulanabilir. Bu uygulamanın en büyük nedeni ve zeminin daha rahat temizlenebilmesi, parlaklığın sağlanması ve dışarıdan gelebilecek olumsuzluklara karşı kuvvet direnci kazanabilmesidir.
Uygulanan baskıya karşı dayanıklılık göstermekle beraber oluşabilecek kayma riskine karşı da önlem olarak epoksi reçine kaplama uygulaması sağlanır. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra oluşabilecek pürüzlere karşı takviye çalışmalarda yapılabilir. Bu çalışmalar ileride oluşabilecek yüzeyde çatlak ve kırılmaların önüne geçebilmek ve sağlamlığı artırabilmek için yapılır.
Bildirim kutunuza bizden haberleri alın